Rekommenderade träningsövningar för att öka din explosivitet på planen

Rekommenderade träningsövningar för att öka din explosivitet på planen illustration

Explosivitet är en avgörande egenskap för många idrottare, oavsett om du spelar fotboll, basket, rugby eller någon annan sport där snabba rörelser och acceleration är viktiga. Att öka din explosivitet kan förbättra din förmåga att hoppa högre, springa snabbare och utföra kraftfulla rörelser snabbt. I denna artikel kommer vi att gå igenom några rekommenderade träningsövningar som kan hjälpa dig att öka din explosivitet på planen.

Plyometriska övningar

Plyometriska övningar är speciellt utformade för att förbättra explosivitet genom att använda snabba och kraftfulla rörelser. Dessa övningar involverar ofta hopp och snabba förändringar av riktning.

Ett bra exempel på en plyometrisk övning är boxhopp. Här är hur du utför dem:

 • Stå framför en stadig låda eller plattform.
 • Böj knäna lätt för att komma i en halvknäböj-position.
 • Svänga armarna bakåt och använd dem för att skapa momentum när du hoppar upp på lådan.
 • Land mjukt på fötterna och sträck ut kroppen helt.
 • Hoppa ner och repetera.

Andra exempel på plyometriska övningar inkluderar djuphopp, sidospänsthopp och olika typer av höga knähopp.

Styrketräning för explosivitet

Styrketräning är också ett effektivt sätt att öka din explosivitet. Många explosiva rörelser involverar musklerna i benen, kärnpartiet och överkroppen. Genom att stärka dessa muskler, kan du förbättra din förmåga att utföra snabba och kraftfulla rörelser.

Knäböj och marklyft är två grundläggande styrketräningsövningar som kan hjälpa till att öka din explosivitet. Här är några tips på hur du kan utföra dem effektivt:

 • Knäböj
  • Använd en skivstång och placera den på axlarna bakom nacken.
  • Ställ dig med fötterna axelbrett isär.
  • Böj knäna och sänk höfterna som om du ska sätta dig på en stol.
  • Sträck ut armarna för att hålla balansen och håll ryggen rak.
  • Pressa tillbaka upp till startpositionen.
 • Marklyft
  • Stå med fötterna axelbrett isär och en skivstång framför dig på golvet.
  • Böj knäna och greppa stången med händerna lite bredare än axelbrett isär.
  • Lyft stången genom att räta ut benen och höftleden samtidigt, håll ryggen rak.
  • Sträck ut helt och håll stången i höjd med låren.
  • Sänk stången kontrollerat tillbaka till golvet.

Snabbhetsträning

Snabbhet är en annan viktig komponent i explosivitet. För att förbättra din snabbhet är det viktigt att inkludera övningar som fokuserar på snabb acceleration och deceleration.

En effektiv metod för att förbättra snabbhet är sprintträning. Här är några sprintövningar som du kan prova:

 • Växelsprintar: Välj två punkter, cirka 20-30 meter från varandra. Sprint från en punkt till den andra så snabbt som möjligt, vila i 30-60 sekunder och repetera.
 • Start- och stoppövningar: Sprint från startlinjen till en markerad punkt, stanna snabbt och vänd tillbaka till startlinjen så snabbt som möjligt.
 • Backsprintar: Hitta en backe och sprint uppför så snabbt som möjligt. Gå eller jogga ner för backen som vila och repetera övningen.

Flexibilitet och rörlighet

Ofta förbisedd är flexibilitet och rörlighet avgörande för att kunna utföra explosiva rörelser effektivt och säkert. När dina muskler och leder är flexibla och rörliga, minskar risken för skador och du kan utföra övningarna med bättre teknik.

Inkludera dynamiska strechingövningar i din uppvärmning. Här är några dynamiska strechingövningar du kan prova:

 • Dynamiska utfall: Ta ett stort steg framåt och sänk kroppen ner i ett utfallsposition, växla ben och repetera.
 • Benspark: Stå på ett ben och sving det andra rakt upp mot taket. Byt ben och repetera.
 • Rörlighetsövningar för höft: Stå på alla fyra och gör cirklar med det ena benet i luften, byt ben och repetera.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att träning för explosivitet kräver kontinuitet och engagemang. Var konsekvent med din träning och variera övningarna för att undvika platåer i din utveckling. Genom att inkludera plyometriska övningar, styrketräning, snabbhetsträning, och flexibilitetsövningar i ditt träningsprogram, kan du arbeta effektivt mot att öka din explosivitet på planen. Lycka till med din träning!

Vanliga frågor

Hur ofta bör jag träna för att öka min explosivitet?

För att öka din explosivitet, rekommenderas det att inkludera plyometriska övningar och snabbhetsträning i ditt program cirka 2-3 gånger i veckan. Det är också viktigt att balansera dessa pass med styrketräning och flexibilitetsövningar.

Kan jag kombinera explosivitetsträning med annan träning?

Ja, du kan kombinera explosivitetsträning med andra typer av träning, som styrketräning och konditionsträning. Det är viktigt att periodisera din träning och säkerställa att du får tillräcklig vila mellan passen för att undvika överträning och skador.

Hur lång tid tar det att se resultat från explosivitetsträning?

Resultaten från explosivitetsträning kan variera beroende på din träningsnivå och ditt engagemang. De flesta ser förbättringar inom 4-6 veckor, men kontinuitet och korrekt utförande av övningarna är nyckeln till framgång.

Behöver jag någon specifik utrustning för att träna explosivitet?

Även om viss utrustning som boxar för boxhopp och skivstänger för styrkelyft kan vara fördelaktig, kan många plyometriska och snabbhetsträning utföras med minimal eller ingen utrustning. Se till att ha en säker och plan träningsyta.

Är explosivitetsträning säker?

När den utförs korrekt och med rätt teknik är explosivitetsträning säker för de flesta individer. Det är viktigt att börja med grundläggande övningar och gradvis öka intensiteten för att undvika skador. Konsultera alltid en tränare eller fysioterapeut om du är osäker på hur du ska utföra en övning.