Europeisk basket

En basketmatch spelas mellan två lag med fem spelare i vardera lagen. Båda lagen ska försöka få i basketbollen i motståndarens korg samt förhindra att det andra laget gör mål i den egna korgen. Segrar gör det lag som har uppnått högst antal poäng vid matchens slut.

En match består av fyra 10-minuters perioder. Mellan varje period är det 2 minuters paus, halvtidspausen är 15 minuter. En basketplan ska enligt reglerna vara 28 meter lång och 15 meter bred och på de bakre planhalvorna ska en basketkorg finnas. Planens kantlinjer ska vara klart och tydligt målade i samma färg.

Betting online

Du som är nyfiken på att spela på basket behöver en rimlig startkassa. Tänk på att en eventuell förlust inte ska påverka privatekonomin alltför negativt. När det är dags att öppna ett konto hos ett spelbolag är det en god idé att ta hjälp av en jämförelsesajt för att hitta bästa tänkbara odds och villkor. För att tjäna riktigt stora pengar på sportsbetting krävs gedigen kunskap, många års erfarenhet, en stor portion disciplin och inte minst en massa tur. Det finns inga vinstgarantier men det kan generera extrapengar varje månad eller vid enstaka tillfällen.

Just basket erbjuds hos flertalet spelsajter, med många olika spelvarianter; spela på totalt matchresultat, totalt antal poäng per period alternativt per två-tre perioder och så vidare. Flera spelsajter erbjuder spel på över 3000 matcher varje månad, både när det gäller liga- och mästerskapsspel runt om i världen. Det går att spela på bland annat NBA, NCAA (amerikansk collegebasket), Euroleague, Lega A (Italien), CBA (Kina) med flera.

Fakta om europeisk basket

Ett basketlag består av högst 12 lagmedlemmar inklusive en lagkapten. Varje lag har en coach och i vissa fall en assisterande coach. Under en match får max sju funktionärer, som exempelvis läkare, fysioterapeut, tolk eller liknande, sitta på lagbänken. Max 5 spelare från vardera lagen får vistas på plan samtidigt, när en spelare byts av sätter sig denne på avbytarbänken. Det är lagets coach som utser en lagrepresentant i form av en lagkapten. Kaptenen får på ett sportsligt sätt be domaren om information, dock endast när bollen inte är i spel och matchklockan stoppats.

I basketligan döms matcher generellt av två domare, medan de matcher som spelas i de professionella ligorna (NBA, Euroleague) döms av tre domare. Varje domare har ansvar för sin egen zon på planen, och kan blåsa av för fouls och andra överträdelser som sker i den egna zonen. Det görs ingen skillnad på domarnas ansvar, till skillnad från i många andra sporter som har förste- och andredomare. En domare får inte heller lov att ändra en annan domares beslut, och särskilda tecken används för att alla inblandade snabbt ska veta vad som hänt samt för att förhindra eventuella missuppfattningar. Det ska också finnas ett sekretariat i vilket tidtagning och matchprotokoll sköts.

Poängräkning

I samband med straffkast får målgörande laget 1 poäng medan spelmål kan ge 2, respektive 3 poäng, beroende på vart på planen målgöraren befinner sig. Lagets coach har rätt att begära ett spelavbrott som kallas för time-out. Det får göras max en gång per matchtillfälle och en time-out varar i max 1 minut.