träningstips för att förbättra din bollhantering

träningstips för att förbättra din bollhantering illustration

Att förbättra bollhanteringen är en nyckel till framgång inom många bollsporter. Oavsett om du spelar fotboll, basket eller handboll är god bollkontroll avgörande för att du ska kunna prestera på topp. I denna artikel kommer vi att dela med oss av några värdefulla träningstips som kan hjälpa dig att förbättra din bollhantering och därmed bli en bättre spelare.

Utveckla grunderna

Innan du kan bemästra avancerade tekniker är det viktigt att du har goda grundläggande färdigheter. För att utveckla grunderna i din bollhantering, var noga med att träna på följande:

 • Bollkänsla: Öva på att känna och kontrollera bollen med både händer och fötter. Enkla övningar som att studsa bollen kan hjälpa till att förbättra din känsla för bollen.
 • Rörelse: Flytta dig runt med bollen. Dribbla runt koner eller andra hinder för att förbättra din förmåga att röra dig med bollen under kontroll.
 • Passningar: Träna på att passa och ta emot bollen. Arbeta med en partner eller använd en vägg för att öva på enkla passningar. Se till att du kan utföra både korta och långa passningar med precision.

Koordinationsövningar

Koordination är en viktig del av god bollhantering. För att förbättra din koordination kan du använda olika träningsredskap och tekniker:

 • Hopprep: Att hoppa rep kan hjälpa dig att förbättra din fotarbete och koordination. Det är en enkel och effektiv övning som kan inkluderas i din träningsrutin.
 • Bolljonglering: Jonglera bollen med fötterna eller händerna för att förbättra din bollkontroll och koordination. Börja med enkla jongleringsövningar och öka svårighetsgraden efter hand.
 • Koordinationsstegar: Använd en koordinationsstege för att träna dina fotrörelser. Gör olika stegövningar och se till att du håller ett snabbt tempo för att utmana din koordination.

Reaktionsövningar

Reaktionsförmåga är kritisk i bollsporter, särskilt när det gäller att snabbt reagera på lagkamraters eller motståndarnas rörelser. Här är några övningar som kan hjälpa dig att förbättra dina reaktioner:

 • Reaktionsbollar: Använd en studsboll för att förbättra din reaktionsförmåga. Kast bollen mot en vägg och försök fånga den så snabbt som möjligt.
 • Parövningar: Träna tillsammans med en partner och utför olika passnings- och fångstövningar. Variera hastigheten och riktningen på passningarna för att utmana dina reaktioner.
 • Snabbhetsövningar: Inkludera snabba fotrörelser och andra snabbhetsträningar i din rutin för att förbättra din snabbhet och reaktionsförmåga.

Spelförståelse och analys

Förutom de fysiska färdigheterna är det viktigt att förstå spelet och kunna analysera olika situationer. Här är några tips på hur du kan förbättra din spelförståelse:

 • Titta på proffssen: Se matcher och analysera hur de bästa spelarna hanterar bollen. Försök förstå deras beslut och hur de rör sig på planen.
 • Studera taktiker: Läs böcker eller titta på videor om olika taktiker och strategier inom din sport. Förstå hur olika spelformationer och spelarpositioner påverkar bollhanteringen.
 • Träna med syfte: När du tränar, försök att simulera verkliga matchsituationer. Träna på olika scenarier och utveckla din förmåga att fatta snabba och korrekta beslut på planen.

Genom att följa dessa träningstips och arbeta målmedvetet med att förbättra din bollhantering kan du nå nya höjder inom din valda sport. Kom ihåg att träning och övning är nyckeln till framgång, så var tålmodig och konsekvent i ditt arbete. Lycka till!